Introduktion

Svenska SUP Race Serien är framtagen som ett initiativ för att driva Stand up paddle racing framåt i Sverige och motivera fler till att börja tävla.

Tävlande (som innehar tävlingslicens) kommer att tjäna poäng genom att delta i tävlingar kopplade till Svenska SUP Race Serien och rankas därefter på ett liknande sätt som världscupen i längdskidor - dvs i sprint, distans och totalt.

Vinnaren av Svenska SUP Race Serien utses baserat på flest antal totalpoäng vid säsongens slut (efter finalen).


Varför behöver jag tävlingslicens?

Enligt Svenska Kanotförbundets tävlingsbestämmelser ska alla kanotister och Stå-upp paddlare inneha licens från och med 1 januari det kalenderår man fyller 17 år.

Varje licenstagare är genom licensen olycksfallsförsäkrad i Folksam. Licensförsäkringen gäller under tävlingar och träningar samt vid resa till och från dessa.


Hur skaffar jag tävlingslicens?

Lyssna med din klubb så fixar de en åt dig. Klubben måste vara kopplad till Svenska kanotförbundet.


Hur utses vinnaren av Svenska SUP Race Serien?

I finalen av Svenska SUP Race Serien koras en vinnare och det är personen som har mest TOTALPOÄNG efter finaltävlingarna. Medaljer delas även ut till andra och tredjepristagaren samt till de som presterat bäst i SPRINT respektive DISTANS.

Finalen har en högsta kvot (stjärnstatus) på .

Detta betyder att finalen ger mer poäng än andra tävlingar, och därför större chans till en bättre slutplacering för den som deltar.

På detta sätt gör vi finalen högst attraktiv trots att folk presterat mycket bra i övriga deltävlingar.


Hur fungerar rankingen?

Rankinglistan visar alla tävlande som deltagit i något tävlingsevent under säsongen.

Det finns tre stycken discipliner, TOTAL, SPRINT och DISTANS, och deltagarna får poäng i samtliga (förutsatt att de deltar och genomför tävlingen).

TOTALPOÄNGEN är en summering av poängen i SPRINT och DISTANS.

Poängen beräknas utifrån den sammanlagda poängpotten från dina 4 bästa resultat i varje disciplin - så det optimala är att delta och prestera på topp i 4 sprinter och 4 distanser.


Hur mycket är en tävling värd?

För varje tävling bestäms en poängpott utifrån dess stjärnstatus.

Det finns tre olika "stjärnstatusar" på ett tävlingsevent, (x1), (x2) eller (x3).

Dessa utgör en kvot som används i beräkningen av poängpotten för en tävling. SUP-kommittén beslutar om vilken stjärnstatus en tävling får ha.

Stjärnstatusen multipliceras med 1000 och ger poängpotten. Tävlingar med har alltså 2000 poäng i poängpotten och tävlingar med har 3000 poäng i poängpotten.


Hur fördelas poängen efter en tävling?

Varje placering motsvarar en procentandel av poängpotten enligt följande tabell:

table 1 - poäng resultat vinnare procentsats

Exempel:

Pelle har deltagit i två Stand up paddle-tävlingar med stjärnstatus och har två 5:e platser i distans och två 6:e platser i sprint.

Poängräkningen är således: 2000*0,6 + 2000*0,6 = 2400 för distans, 2000*0,5 + 2000*0,5 = 2000 för sprint, vilket ger en totalpoäng på 2400 + 2000 = 4400.Hur mycket poäng kan jag egentligen få?

Din rankingpoäng beräknas utifrån dina 4 bästa prestationer under säsongen för respektive disciplin (sprint och distans).

Det optimala är alltså att man deltar på minst 4 deltävlingar och kör både distans och sprint. Skulle man inte prestera på topp på dessa 4 event kan man köra ytterligare tävlingar i chans om att få en bättre placering och förbättra sin ranking.Fullständiga tävlingsregler

Ladda ner Tävlingstekniska regler Stand Up Paddling för att läsa det fullständiga regelverket för Stand Up Paddle Racing i Sverige.Frågor?

Du kan ställa frågor på Svenska SUP-kommitténs facebooksida.